Inloggen

De beweegapplicatie voor seniorensportbegeleiders

Materiaal

Om met de applicatie van Senioren Sport & Bewegen te kunnen werken, is speciaal materiaal niet noodzakelijk, maar wordt gebruik gemaakt van de meest voorkomende sport en spelmaterialen die in gymnastieklokalen en spelzalen standaard aanwezig zijn.
In de zoekfunctie van de database bestaat de keuzemogelijkheid om de activiteiten weer te geven, waarbij bepaald materiaal gebruikt wordt. Download hier een overzicht van welke materialen er in een groep zitten .

Door goede afspraken met Nijha kunnen we eventueel voor een vriendelijke prijs een compleet startpakket leveren waarmee u alle activiteiten, en meer, uit Senioren Sport & Bewegen kunt uitvoeren.

Daarnaast geldt natuurlijk, wat u als vestiging/organisatie al heeft hoeft niet aangeschaft te worden. Hoe meer materiaal, hoe meer activiteiten er mogelijk zijn.

Bekijk hier het spelpakket voor 10 personen
Bekijk hier het spelpakket voor 15 personen
Bekijk hier het spelpakket voor 20 personen
Bekijk hier alle pakketten


Materiaal tips en trucs

Hoe langer je met sport- en spelmateriaal kunt doen hoe beter, budgetten zijn immers beperkt. Kleine dingen kunnen de levensduur van materiaal al verlengen. Een aantal voorbeelden:

Punchballonnen
De punchballon is een ronde en stevige ballon die meerdere keren gebruikt kan worden. Er hoeft geen knoop gelegd te worden. Na het opblazen wordt de stop opgerold en in de ballon geduwd. Aan het einde van de les kan de stop uit de ballon gehaald worden – lucht er uit en de ballon kan opgeborgen worden.


Tip 1: Knopen zijn vaak moeilijk uit een ballon te halen. Als de punchballon vaker gebruikt moet worden, rol de stop dan in de ballon.

Tip 2: Als een ballon opgeblazen wordt, komt er vocht in de ballon. Bij het opbergen van de lege ballon, plakt de binnenkant aan elkaar. De kans is groot dat deze dan bij een volgende keer opblazen knapt. Beter is om de ballon op te pompen met een dubbel werkende pomp. Dat gaat ook nog eens sneller dan opblazen.

Flexaband
De gekleurde elastische banden worden veel gebruikt voor spieronderhoudende oefeningen. Met name de banden met een lichte weerstand zijn zeer dun. Voordeel is dat ze licht en makkelijk uitrekbaar zijn, nadeel is dat ze kwetsbaar zijn. De banden zijn gemaakt uit latex. Dit materiaal is gevoelig voor uitdrogen. Na verloop van tijd ontstaan dan haarscheurtjes die snel groter worden.

Tip 1: Bewaar de fitbanden op een koele en donkere plaats. UV stralen en hitte zorgen voor een bekorting van de levensduur.

Tip 2: Wrijf de banden in met talkpoeder. Talkpoeder gaat haarscheurtjes tegen en zorgt er daarmee voor dat de elasticiteit behouden blijft. Er is geen regel hoe vaak dit moet gebeuren. Dit is afhankelijk van hoe vaak en hoe lang het band gebruikt wordt. Bij gemiddeld gebruik is twee keer per jaar voldoende (voor de zomer- en voor de kerstvakantie).

Zacht rubber werpringen
Deze werpringen worden gebruikt voor sportieve activiteiten als stok-hockey maar ook voor oefeningen met de handen. Daarbij wordt de werpring ook gebruikt om in te knijpen en om mee te draaien. Die laatste activiteit brengt veel spanning op de ring. Het is belangrijk om de ringen regelmatig op haarscheurtjes te controleren. Als die ontstaan, dan is het beter om ze niet te gebruik bij draaioefeningen. Een haarscheurtje kan dan leiden tot breuk van de ring.

Tip 1: Bewaar deze werpringen op een koele en donkere plaats. UV stralen en hitte zorgen voor een bekorting van de levensduur.

Tip 2: Wrijf de ringen in met talkpoeder. Dit houdt de ringen soepel en voorkomt uitdroging.

Kunststof hoepels
Hoepels zijn er in diverse uitvoeringen. Populair zijn de onbreekbare hoepels van 60 cm. Deze zijn geschikt voor zowel extra – als intra muraal gebruik. Bij stoeloefeningen heeft de hoepel precies de juiste hoogte om makkelijk over te rollen of zwaaivormen te doen.

Tip 1: Deze hoepels zijn gemaakt van licht-elastisch materiaal. De gevoeligheid voor vervorming is groter dan bij houten hoepels. Berg de hoepels dan ook liggend of hangend op. Bijkomend voordeel van deze wijz e van opbergen is dat licht vervormde hoepels weer terugkomen in hun originele staat.

Tip 2: De onbreekbare hoepel is voorzien van een “knikkergoot”. Door de hoepel horizontaal te houden kan een knikker door de goot rollen. Het vraagt wel enige coördinatie om de knikker een rondje af te laten leggen …

Tip 3: Twijfel je over de maat van de hoepel? Check dan de verhouding van de hoepelmaat bij gebruik op een stoel of staand. Dat voorkomt een foute bestelling.

Ballonbal en bodybal
De lichte en zachte ballon- en bodyballen worden veel gebruikt. De ballonbal is zelfs bruikbaar in groepen waar deelnemers reuma klachten hebben. Hoe lichter een bal, hoe groter de kans op vervorming. Daar valt helaas maar weinig aan te doen.

Tip 1: Laat na de les wat lucht uit de bal. Hierdoor blijft de bal langer rond

Tip 2: Na veelvuldig gebruik kan er luchtverlies optreden bij de opblaasopening. Door de stop iets dikker te maken, kan dit “lek” gedicht worden. Doe een stukje plakband om het dikke deel van de stop. Dit is meestal voldoende. Als er nog luchtverlies optreedt, kan er nog een laag aangebracht worden.

Tip 3: De bal kan poreus of lek raken. Houd u de bal onder water en geef met pen waan waar het lek zit. Laat de lucht bijna volledig uit de bal. Maak de plek goed droog en breng PVC lijm aan. Laat de lijm goed drogen. De bal is nu weer gebruiksklaar. Let er goed op dat, met name bij grotere beschadiging, de lijm niet in de bal loopt. Hierdoor zouden beide balhelften aan elkaar vast gaan zitten.